Residentiële structurele zonwering

Over Residentiële structurele zonwering

Voor de realisatie van een optimale zonwering kan eveneens gekozen worden uit een ruim gamma vaste of beweegbare aluminium systemen.

Er kan geopteerd worden voor horizontale luifels boven het raam. Dergelijke luifels bieden tijdens de zomer een goede beschaduwing zonder het uitzicht naar buiten te verstoren, en laten tijdens de winter, bij lage stand van de zon, de aangename zonnewarmte in uw gebouw binnenschijnen.

Een tweede optie zijn vaste of beweegbare aluminium lamellen die verticaal voor de ramen worden bevestigd aan een verankerde draagstructuur op de gevel.

Horizontale structurele zonwering

Vooral boven ramen in zuidgerichte gevels bieden horizontale luifels de ideale oplossing voor het beheer van de warmtetoetreding door zoninstraling, zonder het vrije doorzicht te belemmeren. Tijdens de zomer, bij hoge stand van de zon, bieden ze een ideale bescherming tegen oververhitting. Tijdens de winter, wanneer de zon laag is, laten ze de warmte in het gebouw binnen. Bovendien zijn deze luifels zeer onderhoudsvriendelijk.

 

Geadviseerde uitkraging van de zonneluifel

Om een optimaal resultaat te bekomen met uw luifel is het belangrijk dat de uitkraging correct afgestemd is op de situatie. De oriëntatie van uw gevel en de hoogte van het te beschaduwen raam zijn daarbij cruciale elementen. De afmetingen voor uw luifel die Renson® u in bijgaande tabel adviseert, zijn erop berekend dat 75% van de totale invallende warmtestraling tijdens de zomer door uw luifel geweerd wordt.

 

Advieswaardes voor de uitkraging van een luifel, in functie van :

 • de raamhoogte RH
 • de oriëntatie van de gevel

 

Oriëntatie van de gevel
O ZO Z ZW W
Geadviseerde uitkraging U 1,2 x RH 0,8 x RH 0,5 x RH 0,8 x RH 1,2 x RH

Verticale structurele zonwering

Waar naast oververhitting tijdens de zomer, ook storende licht- inval gedurende gans het jaar moet vermeden worden, bieden verticale zonweringsschermen de oplossing. Op plaatsen waar doorzicht van ondergeschikt belang is, kan geopteerd worden voor een vaste uitvoering. De mate van doorzicht wordt bepaald door het toegepaste producttype.

Vaste uitvoering

Deze kunnen gerealiseerd worden op 2 manieren:

 1. Cassette: de lamellen kunnen geschroefd worden tussen individuele of gemeenschappelijke eindplaten, waarmee ze vervolgens aan de gebouwstructuur worden bevestigd. Al dan niet onder een bepaalde hellingshoek.
 2. Quickfix®: de lamellen kunnen, met behulp van het gepatenteerde Quickfix®-systeem, snel en eenvoudig geklipst worden op een draagstructuur.

Beweegbare uitvoering

In vele situaties laat de combinatie van eisen op vlak van gewenste zonwering, lichtinval en doorzicht de keuze voor een vaste zonweringsstructuur niet toe. in deze gevallen zijn meerdere beweegbare systemen mogelijk, zoals een zonwering met kantelbare lamellen. Dergelijke zonwering is volledig afsluitbaar en laat dus toe om, bij lage stand van de zon, de vensters volledig af te schermen van de zon. Bij hogere zonne- stand, of op bewolkte dagen, kan de zonwering geopend worden, waardoor opnieuw een goed doorzicht mogelijk wordt.

Oplossingen op maat

Naast de standaard luifels en schuifpanelen beschikt RENSON® nog over een ruim gamma maatwerk oplossingen.

 • gebogen luifel: zonwerende luifel op basis van gebogen lamellen, voor montage op gebogen gevels.
 • Hoekoplossingen: voor doorlopende zonwerende luifels over gebouwhoeken.
 • luifel met icarus®-lamellen (lensvormige lamellen)
 • Permanente zonwerende wanden
 • Beweegbare zonwerende oppervlakken met manueel of elektrisch kantelbare, lensvormige lamellen.
 • Schuifpanelen met extra grote afmetingen
 • gebogen luifel: zonwerende luifel op basis van gebogen lamellen, voor montage op gebogen gevels.
 • Hoekoplossingen: voor doorlopende zonwerende luifels over gebouwhoeken.
 • luifel met icarus<sup>®</sup>-lamellen (lensvormige lamellen)
 • Permanente zonwerende wanden
 • Beweegbare zonwerende oppervlakken met manueel of elektrisch kantelbare, lensvormige lamellen.
 • Schuifpanelen met extra grote afmetingen

Professionele testen bij RENSON®

Beschaduwing

De RENSON® zonweringen zijn ontworpen om tijdens de zomermaanden de zonnewarmte efficiënt te weren, en desgewenst in de winter de welgekomen zonnewarmte in het gebouw binnen te laten.

Dimensionering zonwering

Bij de dimensionering van uw optimale zonwering, wordt rekening gehouden met de variërende stand van de zon, de oriëntatie van de gevel, de dimensies van de te beschermen raampartij en uw specifieke wensen met betrekking tot beheersing van natuurlijk zonlicht, verhinderen van onaangename reflecties of risico op verblinding.

Stabiliteit (windtunnel)

Ontwikkeling

De RENSON® zonweringen werden ontworpen met behulp van de nieuwste technieken op gebied van CFD-simulaties en in samenwerking met erkende onderzoekinstellingen zoals WTCB, Von-Karman Instituut, CSTB, … Alle producten werden bovendien uitvoerig getest op stabiliteit en duurzaamheid.

Stabiliteit en dimensionering

Voor de verschillende RENSON®producten werden toepassingsvoorwaarden opgesteld, conform de geldende Eurocodes, die gebaseerd zijn op de producteigenschappen en de lokale wind- en sneeuwbelasting.

Kleurkeuze aluminium

De zichtbare aluminium onderdelen van de doekzonwering (kast, onderlat en zijgeleiders) en structurele zonwering (profielen, lamellen) zijn beschikbaar in geanodiseerd aluminium of in alle standaard RAL kleuren.

Een selectie van de meest courante kleuren:

Bel 9010
Eur 9010
Mat 7016
Mat 7021
Mat 7039
Mat 8019
Mat 9001
Mat 9005
Mat 9006
Mat 9007
Mat 9010
Mat 9016
Ral 7016
Ral 7021
Ral 7030
Ral 7035
Ral 7039
Ral 8019
Ral 9001
Ral 9005
Ral 9007
Ral 9016
Ryd 7M16
Ryd 7M21